Anasayfa VAKFIMIZ Saçaklızade Kimdir
Saçaklızade Kimdir? PDF Yazdır e-Posta
Çarşamba, 11 Ekim 2006 06:00
Saçaklızadeler; Karadeniz, özellikle de Trabzon yöresinin irşadı için uğraşmış, Trabzon'un Of İlçesi halkının İslam ile şereflenmesine vesile olmuşaslen Rum olan Osman ve Muhammed Efendilerdir.

Hz. Ömer (R.A) döneminde Rum Papazlar Meclisi üyesi olan iki Hristiyan bilgin İslam dinini incelemek için Medine'ye gelmişler. İncelemeleri
esnasında Hz. Ömer ile görüşen bu iki bilgin İslam dinini kabul etmişler. Tekrar memleketlerine dönmek üzere Anadolu'ya gelen bu iki "müslüman" bilgin, Of kazasına dönmekten çekinerek Maraş'a yerleşmişlerdir. İşte bu iki ilim sahibi insanın torunlarıdır Osman ve Muhammed Efendiler.
Osman ve Muhammed Efendiler'den Osman Efendi İrşad ve tebliğ görevine Of ta devam etmiş, Muhammed Efendi ise ilk tahsilini Maraş'ta yaptıktan sonra Tıbvan Tefsiri Yazan Muhammed Efendi'den ve devrin bir diğer alimi olan Darendeli Hazma Efendi'den dersler almıştır. Daha sonra Şam'a giderek orada Abdulgani Nablusi Hazretlerinden Hadis, Tefsir ve Tasavvuf gibi dersler almış ve İcazetini aldıktan sonra Maraş'a tekrar dönmüştür. Muhammed Efendinin 30 kadar eseri vardır. Muhammed Efendi Kilis'e yaptığı bir gezi sırasında Antep civarında, Osman Efendi ise Of ta vefat etmiştir.
Saçaklızadeler'in doğum ve ölüm tarihleri bilinmemekle beraber Saçaklızade Muhammed Efendinin İcazetnamesinde 1809 miladi yıl tarih olarak düşülmüştür. Ölümleri bu tarihten sonra olabilir. Bu büyük şahsiyetleri tanıtmak ve Maraş Ulemasına şükran gayemiz ile vakfımızın adını SAÇAKLIZADE KÜLTÜR, EGİTİM ve YARDıMLAŞMA VAKFı olarak tespit ettik.

Son Güncelleme: Cumartesi, 12 Şubat 2011 09:28